2011年12月21日水曜日

頭頚部がんの周術期栄養療法

頭頚部がん患者に対する周術期栄養療法の研究を紹介します。

Weed HG, Ferguson ML, Gaff RL, Hustead DS, Nelson JL, Voss AC. Lean body mass gain in patients with head and neck squamous cell cancer treated perioperatively with a protein- and energy-dense nutritional supplement containing eicosapentaenoic acid. Head Neck. 2011 Jul;33(7):1027-33. doi: 10.1002/hed.21580.

体重減少を認め手術予定の頭頚部がん患者31人を対象に、手術2週間以内に通常の食事もしくは経管栄養に加えて、プロシュア(1本300kcal、蛋白16g、EPA1.08g)を投与しました。術前に平均1.8本、入院期間中に平均1.5本摂取しました。

その結果、70%の患者で入院前の体重を維持もしくは改善できました。平均の体重増加は入院時で0.71kg、退院時で0.66kgでした。退院時に除脂肪体重は3.2kg増加し、脂肪は3.19kg減少しました。以上よりプロシュアは、体重減少を認め手術予定の頭頚部がんの除脂肪体重増加に有効かもしれないとしています。

EvansやFearonの悪液質診断基準は使用していませんが、22人がstage4であり、平均12%の体重減少を認めていますので、今回の対象患者の多くが悪液質と推測されます。ただし、対照群のない前後研究ですので、EPAがよいのか蛋白がよいのかエネルギー摂取がよいのかプラセボでも同じなのかは不明です。

ただし、周術期栄養療法が有効な可能性はあります。リハ栄養的には、術前から入院中、退院後にかけて、栄養療法と運動療法を併用するPrehabilitationを行いたいと思います。

Abstract
BACKGROUND: Cancer-associated weight loss may be mediated by an inflammatory response to cancer. Eicosapentaenoic acid (EPA) may suppress this response.

METHODS: Beginning no later than 2 weeks before surgery, patients with head and neck cancer and with weight loss, who were undergoing major resection with curative intent consumed a protein- and energy-dense nutritional supplement containing EPA from fish oil, in addition to usual diet or tube feed.

RESULTS: Thirty-one subjects consumed an average of 1.8 containers/day before surgery and 1.5/day during hospitalization (per container: 300 kilocalories, 16 grams (g) protein, 1.08 g EPA). Seventy percent of subjects maintained or gained weight before hospital admission. Mean weight gain was 0.71 kg at admission and 0.66 kg at discharge. At discharge lean body mass increased by 3.20 kg (p < .001) and fat decreased by 3.19 kg (p < .001).

CONCLUSIONS: An EPA-containing protein- and energy-dense nutritional supplement may help increase perioperative lean body mass in patients with head and neck cancer-related weight loss.

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