高齢者の蛋白摂取と骨折リスクを調査した症例対照研究を紹介します。
María José Martínez-Ramírez, et al: Protein intake and fracture risk in elderly people: A case-control study. Clinical Nutrition doi:10.1016/j.clnu.2011.11.016
65歳以上の高齢者の低エネルギー骨折症例167例と、年齢と性別でマッチさせた骨折の既往のない高齢者167人を対照として、蛋白・カルシウムなども含めた食事摂取を調査しました。
結果ですが、動物性蛋白質に関して対照群のほうが摂取量が有意に多かったです(植物性蛋白質と比較しても)。また、蛋白摂取量が1日エネルギー摂取量の15%以下の場合、骨折のオッズ比が2.86倍と有意に高くなりました。これより動物性蛋白質や蛋白質全般の摂取量が少ない場合に、骨折リスクが高くなる可能性があります。
ただ、今回の研究では症例と対照のBMI、筋肉量、栄養状態などが示されていません。対照群のほうが筋肉量が多く、栄養状態や全身状態がよいため、食事バランスもよく骨折が少ない可能性があります。高齢者でも蛋白摂取量を多めにすべき(CKD除く)だとは思っていますが、今回の研究だけでは不十分かと感じます。
Summary
Background and aims
We investigated whether protein intake (PI) is related to osteoporotic fractures (OP) in the elderly by analyzing vegetable protein intake (VPI), animal protein intake (API), and animal/vegetable protein intake ratio (AVR) and by calcium intake (CaI).
Methods
A 1:1 matched by age and sex case–control study with 167 cases was carried out at the Hospital of Jaen (Spain). Cases were patients aged ≥65 years with a low-energy fracture. Controls were people without previous fractures. Diet was assessed by a food frequency questionnaire. Multivariable analyses were fitted using analysis of covariance (for comparison of adjusted means) and conditional logistic regression (estimating adjusted odds ratios [ORs]).
Results The control-group showed a higher API (p = 0.046) even when CaI was < 800 mg/day (p = 0.041). ORs for AVR were 0.68 (0.38–1.19) and 0.38 (0.15–0.98), respectively with a p for trend = 0.046. A PI < 15% of the total energy intake showed an OR of 2.86 (1.10–7.43).
Conclusions Patients with fracture history have lower API suggesting that high API reduce the occurrence of OP in elderly even if CaI is < 800 mg/day. A PI < 15% of total calories were associated with an increased risk of OP in elderly.
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