2013年1月8日火曜日

低栄養と口腔のアウトカム

低栄養と口腔のアウトカムのレビュー論文を紹介します。

Aparna Sheetal et al., Malnutition and Its Oral Outcome – A Review. Journal of Clinical and Diagnostic Research. 2013 January, Vol-7(1): 178-180

下記のHPで全文見ることができます。
http://www.jcdr.net/articles/PDF/2702/47-%205104_E(C)_PF1(M)_F(H)_PF1(P)_PFA(P)_OLF(P)_U(P)_PF1(RP).pdf

低栄養があると口腔健康状態が悪化しますし、口腔健康状態が悪いと栄養状態が悪化します。栄養改善が口腔状態改善に、口腔状態改善が栄養改善につながることが考えられます。エナメル質形成不全、唾液線の機能低下、唾液の組成変化が、低栄養と齲歯の関連につながっている可能性があります。

低栄養と口腔機能の関連に関する報告は増えつつあります。日本歯科評論の2013年1月号でも、「歯科は低栄養患者を救えるか?」という特別企画が掲載されいて、私も「低栄養患者における口から食べることのメリット――サルコペニアへの対応を含めて」を執筆しています。今後は実践と教育が課題ですね。


Abstract
Malnutrition affects the oral health and a poor oral health in turn, may lead to malnutrition. This interdependent relationship sees good nutritional health, thus promoting good oral health and vice versa. Malnutrition may alter the homeostasis, which can lead to disease progression of the oral cavity, reduce the resistance to the microbial biofilm and reduce the capacity of tissue healing. It may even affect the development of the oral cavity. Protein-energy malnutrition occurs when there is a deficiency of protein, energy foods or both, which are relative to a body’s need. Studies have suggested that enamel hypoplasia, salivary gland hypofunction and saliva compositional changes may be the mechanisms through which the malnutrition is associated with caries, while an altered eruption timing may create a challenge in the analysis of the age specific caries rates. This paper gives an insight on the relationship of the malnutrition and the protein-energy malnutrition with the oral health status.

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