2012年12月20日木曜日

栄養と高齢者の筋肉量・筋力・身体機能

栄養が高齢者の筋肉量、筋力、身体機能に与える影響に関するレビュー論文を紹介します。

Mithal A, Bonjour JP, Boonen S, Burckhardt P, Degens H, El Hajj Fuleihan G, Josse R, Lips P, Morales Torres J, Rizzoli R, Yoshimura N, Wahl DA, Cooper C, Dawson-Hughes B; for the IOF CSA Nutrition Working Group. Impact of nutrition on muscle mass, strength, and performance in older adults. Osteoporos Int. 2012 Dec 18. [Epub ahead of print]

蛋白質、酸塩基平衡、ビタミンD・カルシウム、ビタミンB群など微量栄養素とサルコペニアについてレビューされています。高齢者では1日1.0-1.2g/kgの蛋白質摂取が最適とされています。ビタミンDの血中濃度と筋力に関連があります。

acid-producing diets(酸を産生する食事:肉、穀物など)を慢性的に継続していると筋機能への悪影響があるようです。特に肉・穀物が多くアルカリ性の食事(野菜や果物)の摂取が少ないと、骨にも筋肉にも悪いようです。

ビタミンB12と葉酸の減少もホモシステインを通して筋機能を障害する可能性があります。適切な栄養摂取と酸塩基平衡のとれた食事が、加齢時の筋肉量・筋力の保持に重要という結論です。

食事の酸性、アルカリ性、アシドーシスに関しては、以下のブログでも記載しています。特に果物と野菜と魚油を十分に摂取しましょうという推奨です。

栄養とサルコペニアのレビュー
http://rehabnutrition.blogspot.jp/2012/03/blog-post_27.html

まだ論文は十分読みこめていませんが、よいレビュー論文だと思いますので、酸塩基平衡のとれた食事についてしっかり学習してみます。あと高齢者の1日蛋白質摂取量は0.8g/kgより1.0-1.2g/kgが望ましいのは確かなようですね。

Abstract

Muscle strength plays an important role in determining risk for falls, which result in fractures and other injuries. While bone loss has long been recognized as an inevitable consequence of aging, sarcopenia-the gradual loss of skeletal muscle mass and strength that occurs with advancing age-has recently received increased attention. A review of the literature was undertaken to identify nutritional factors that contribute to loss of muscle mass. The role of protein, acid-base balance, vitamin D/calcium, and other minor nutrients like B vitamins was reviewed. Muscle wasting is a multifactorial process involving intrinsic and extrinsic alterations. A loss of fast twitch fibers, glycation of proteins, and insulin resistance may play an important role in the loss of muscle strength and development of sarcopenia. Protein intake plays an integral part in muscle health and an intake of 1.0-1.2 g/kg of body weight per day is probably optimal for older adults. There is a moderate inverse relationship between vitamin D status and muscle strength. Chronic ingestion of acid-producing diets appears to have a negative impact on muscle performance, and decreases in vitamin B(12) and folic acid intake may also impair muscle function through their action on homocysteine. An adequate nutritional intake and an optimal dietary acid-base balance are important elements of any strategy to preserve muscle mass and strength during aging.

0 件のコメント:

コメントを投稿