2012年6月5日火曜日

脊髄損傷センターにおける栄養管理

イギリスとアイルランドの脊髄損傷センターにおける栄養管理に関する横断研究を紹介します。
Wong S, Derry F, Grimble G, Forbes A. How do spinal cord injury centres manage malnutrition? A cross-sectional survey of 12 regional centres in the United Kingdom and Ireland. Spinal Cord. 2012 Feb;50(2):132-5. doi: 10.1038/sc.2011.118.

対象はイギリスとアイルランドの12の脊髄損傷センターで、方法は郵送による質問票調査です。11施設から回答があり、8施設で栄養スクリーニングを行っているが、2施設しか臨床栄養チームはないという結果でした。

これより脊髄損傷センターでは、今後も低栄養が見過ごされ治療されないことが継続するだろうとしています。それぞれの脊髄損傷センターが栄養サポートチームを作り、定期的に栄養に関するアドバイスをできる体制にすべきと結論付けています。

抄録しか読んでいないので詳細不明ですが、脊髄損傷では低栄養も過栄養も問題となります。日本では栄養スクリーニングはすべての施設で行われているはずですが、脊髄損傷患者にどの程度NSTが介入しているかは聞いたことがありません。ぜひどなたかに実態調査を行ってほしいと思います。

Abstract

STUDY DESIGN:

A multi-centre, cross-sectional survey.

OBJECTIVES:

To establish and compare the resources allocated against existing national standards, and to document current nutritional screening practices.

SETTING:

Spinal cord injury centres (SCICs) in the United Kingdom and the Republic of Ireland.

METHODS:

After obtaining research ethics committee approval, 12 SCICs in the United Kingdom and the Republic of Ireland were surveyed by a postal questionnaire. Data collected included the number of whole time equivalent (WTE) staff available, whether a nutrition team was present and the use of nutritional screening tools in the SCIC.

RESULTS:

Eleven (92%) SCICs responded. In total there were 482 allocated beds, and the average numbers of patients per WTE staff (s.d.), including consultants, nurses, dietitians, physiotherapists, occupational therapists and psychologists, were recorded. Eight centres used a nutritional screening tool, and only two centres had a clinical nutrition team.

CONCLUSION:

The resources allocated to nutritional care in SCICs appear to be very limited. This suggests that malnutrition will continue to be under-recognised and under-treated. There is a clear need for additional resources to address the nutritional needs of this special population group. Each SCIC should ensure regular access to nutritional advice, and the establishment of local nutrition support teams should be a priority.

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