高蛋白食(3g/kg体重)の筋肉と認知機能への効果をみたランダム化比較試験の論文を紹介します。
Lene H. Jakobsen, et al: Effect of a high protein meat diet on muscle and cognitive functions: A randomised controlled dietary intervention trial in healthy men. Clinical Nutrition Volume 30, Issue 3, June 2011, Pages 303-311
健常若年男性を対象に、通常蛋白食群(1.5g/kg体重)と高蛋白食群(3g/kg体重)の2群に分類して、3週間それらの食事を行った前後で、筋力や認知機能の変化を調査しました。
結果として、筋力・筋肉(握力)には有意差を認めませんでしたが、認知機能をいくつか調査した中で、反応時間に関しては高蛋白食群で有意に改善したという結果がでました。血液検査ではBCAAとフェニルアラニンの血中濃度が高蛋白食群で有意に高値で、このことで反応時間の改善を説明できる可能性があります。
これより健常若年男性の高蛋白食は反応時間を改善し、副作用は見られなかったと結論付けています。
一般的に2g/kg体重以上の高蛋白食は効果がないとされていますが、今回の結果でも筋肉への有意な影響はありませんでした。また、反応時間が改善したといってもその他の認知項目は改善してなく、改善は偶然の可能性もあります。高齢者で3g/kg体重の高蛋白食は、腎機能障害が心配です。そのため、臨床で3g/kg体重の高蛋白食を行う必要はないと私は解釈しています。
Summary
Background
Recommendations to use other criteria than N-balance for defining protein requirements have been proposed. However, little evidence to support other measures such as physiological functions is available.
Objective
To investigate the effects of a usual (UP) versus a high protein (HP) diet on muscle function, cognitive function, quality of life and biochemical regulators of protein metabolism.
Design
A randomised intervention study was conducted with 23 healthy males (aged 19–31 yrs). All subjects consumed a Usual Protein (UP) diet (1.5 g protein/kg BW) for a 1-wk run-in period before the intervention period where they were assigned to either a UP or a High Protein (HP) diet (3.0 g protein/kg BW) for 3-wks with controlled intake of food and beverages. Blood and urine samples were taken along with measurements of physiological functions at baseline and at the end of the intervention period.
Results
The HP group improved their reaction time significantly compared with the UP group. Branched chain amino acids and phenylalanine in plasma were significantly increased following the HP diet, which may explain the improved reaction time.
Conclusion
Healthy young males fed a HP diet improved reaction time. No adverse effects of the HP diet were observed.
2011年9月13日火曜日
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