2011年5月14日土曜日

予後予測因子と栄養指標としての握力

予後予測因子と栄養状態指標としての握力に関するレビュー論文を紹介します。

Kristina Norman, et al: Hand grip strength: Outcome predictor and marker of nutritional status. Clinical Nutrition Volume 30, Issue 2, April 2011, Pages 135-142

握力はリハ領域ではよく用いられてきましたが、臨床栄養領域ではあまり用いられてきませんでした。しかし、握力は短期および長期の罹患率と死亡率の予測因子となる可能性があります。

握力が低いことは、術後の合併症が増加する、入院期間が長くなる、再入院率が高くなる、身体機能が低下することの指標になります。特に高齢者では要介護状態になりやすくなります。

筋肉機能は栄養不足になると早期に反応するため、握力は栄養状態の指標としてよく用いられるようになってきています。また、栄養介入研究のアウトカムとして用いられることも増えています。

従来の栄養アセスメントは身体計測と検査値でした。検査値の重要性は否定しませんが、これからの栄養アセスメントでは、MNA-SFのような信頼性・妥当性検証済の指標と、握力や大腿四頭筋などの筋力のほうが、より重要になると私は考えています。

MNA-SFには「自力で歩けますか?」や「神経・精神的問題の有無」といったリハ関連の項目も含まれています。つまり、栄養アセスメントとリハの機能評価の距離が近づきつつあるといえます。今はチャンスですので、多くのPT・OT・STに臨床栄養にもっと関心を持ってほしいですね。

Summary
Background & aims
Among all muscle function tests, measurement of hand grip strength has gained attention as a simple, non-invasive marker of muscle strength of upper extremities, well suitable for clinical use. This review outlines the prognostic relevance of grip strength in various clinical and epidemiologic settings and investigates its suitability as marker of nutritional status in cross-sectional as well as intervention studies.

Methods
Studies investigating grip strength as prognostic marker or nutritional parameter in cross-sectional or intervention studies were summarized.

Results and conclusions
Numerous clinical and epidemiological studies have shown the predictive potential of hand grip strength regarding short and long-term mortality and morbidity. In patients, impaired grip strength is an indicator of increased postoperative complications, increased length of hospitalization, higher rehospitalisation rate and decreased physical status. In elderly in particular, loss of grip strength implies loss of independence. Epidemiological studies have moreover demonstrated that low grip strength in healthy adults predicts increased risk of functional limitations and disability in higher age as well as all-cause mortality.

As muscle function reacts early to nutritional deprivation, hand grip strength has also become a popular marker of nutritional status and is increasingly being employed as outcome variable in nutritional intervention studies.

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