在宅生活をしているパーキンソン病患者の栄養状態を調査した論文を紹介します。
Jaafar AF, Gray WK, Porter B, Turnbull EJ, Walker RW. A cross-sectional study of the nutritional status of community-dwelling people with idiopathic Parkinson's disease. BMC Neurol. 2010 Dec 30;10:124. doi: 10.1186/1471-2377-10-124.
以下のHPで全文PDFファイルで見ることができます。
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3022770/pdf/1471-2377-10-124.pdf
パーキンソン病患者では低栄養を合併していることが少なくありませんでしたが、正確にどの程度かということはあまりわかっていませんでした。
今回のイギリスでの調査ではBMI20未満が約15%でした。また、Malnutritional Universal Screening Tool (MUST)では23.5%が中等度から高度の低栄養のリスクありと判定されました。また、BMI20未満は、高齢、罹病機関、握力、体重減少と関連していました。
個人的には低栄養の方が思ったより少ないという印象です。1つは在宅生活しているパーキンソン病の方であること、もう1つはHoehn and Yahr stageが平均2.5程度、MMSEの中央値が28点とそれほど重度ではないことが考えられます。日本でリハ(特に嚥下リハ)を行っている患者を対象にすれば、もっと低栄養と判定される方が多いと思います。
あと臨床研究での低栄養の判定には、MUSTでなくても構いませんが、信頼性、妥当性検証済の方法を用いることが必須です。イギリスはほとんどMUSTが使用されているようですね。
Abstract
BACKGROUND: Parkinson's disease (PD) patients have an increased risk of under-nutrition, but we are unaware of any population based prevalence studies of under-nutrition in PD. The main objective of this study was to identify the prevalence, and nature, of under-nutrition in a representative population of people with PD.
METHODS: People diagnosed with idiopathic PD from within two PD prevalence study sites in North-East England were asked to participate in this study. Those who participated (n = 136) were assessed using a number of standard rating scales including Hoehn & Yahr stage and Unified Parkinson's Disease Rating Scale (UPDRS). Body mass index (BMI), mid-arm circumference (MAC), triceps skin fold thickness (TSF) and grip strength were recorded together with social and demographic information.
RESULTS: BMI < 20 identified over 15% of the study group to have under-nutrition. The Malnutritional Universal Screening Tool (MUST) scoring system identified 23.5% of participants at medium or high risk of malnutrition. Low BMI, indicating under-nutrition, was associated with greater age and disease duration, lower MAC, TSF, mid-arm muscle circumference (MAMC), reduced grip strength and a report of unintentional weight loss. Problems increased with increasing age and disease duration and were greater in females.
CONCLUSIONS: Under-nutrition is a problem for around 15% of community dwelling people with PD. All PD patients should be screened for under-nutrition; the MUST score is a useful early screening tool.
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