2012年1月24日火曜日

急性期脳卒中の低栄養:レビュー

急性期脳卒中患者の低栄養をレビューしたよい論文を紹介します。

Bouziana SD, Tziomalos K. Malnutrition in patients with acute stroke. J Nutr Metab. 2011;2011:167898. Epub 2011 Dec 27.

下記のHPで全文、PDFで見ることができます。

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3255318/pdf/JNUME2011-167898.pdf

この論文のよいところは、最近の論文まで含めてきちんとレビューされていることです。私が読んだ脳卒中と低栄養のレビュー論文の中ではもっともすぐれていると感じます。今後、日本で脳卒中の低栄養に関する研究や執筆をされる方は、この論文と論文を読んでから研究、執筆されることをお勧めします。

残念なのは日本からの引用論文が46つのうち、下記の1つしかないことです。

[5] H. Takahata, K. Tsutsumi, H. Baba, I. Nagata, and M. Yonekura, “Early intervention to promote oral feeding in patients with intracerebral hemorrhage: a retrospective cohort study,” BMC Neurology, vol. 11, article 6, 2011.

脳卒中と低栄養に関する論文は、この数年で大幅に増えています。日本からのリハ栄養のエビデンス発信ももっとあってよい領域だと考えます。私も頑張らないと…と改めて感じました。

Abstract
Stroke is a devastating event that carries a potential for long-term disability. Malnutrition is frequently observed in patients with stroke, and dysphagia contributes to malnutrition risk. During both the acute phase of stroke and rehabilitation, specific nutritional interventions in the context of a multidisciplinary team effort can enhance the recovery of neurocognitive function. Early identification and management of malnutrition with dietary modifications or specific therapeutic strategies to ensure adequate nutritional intake should receive more attention, since poor nutritional status appears to exacerbate brain damage and to contribute to adverse outcome. The main purpose of nutritional intervention should be the prevention or treatment of complications resulting from energy-protein deficit. This paper reviews the evaluation and management of malnutrition and the use of specialized nutrition support in patients with stroke. Emphasis is given to enteral tube and oral feeding and to strategies to wean from tube feeding.

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