2011年9月27日火曜日

地域、老人ホーム、リハ施設における改訂版MNA-SFの妥当性

地域、老人ホーム、リハ施設における改訂版MNA-SFの妥当性を検討した論文を紹介します。
リハ施設では地域や老人ホームよりも低栄養の方が多いことが、今回の研究からも明らかになっています。

Matthias J. Kaiser, et al: Prospective Validation of the Modified Mini Nutritional Assessment Short-Forms in the Community, Nursing Home, and Rehabilitation Setting. Journal of the American Geriatrics Society, Article first published online: 21 SEP 2011 DOI: 10.1111/j.1532-5415.2011.03659.x

日本で普及しているMNA-SF(BMIが評価不能の場合には下腿周囲長を用いるバージョン)の妥当性を、MNAのフルバージョンと比較して検討した論文です。

結果としてMNAとMNA-SFで一緒だったのはBMI使用時84.6%、下腿周囲長使用時81.4%でした。リハ施設ではそれぞれ72.4%と71.4%と、もっとも低い一致割合でした。BMI、下腿周囲長とも、MNA-SFではMNAと比較して、栄養状態を低く見積もる傾向がありました。

以上よりMNA-SFは有効な栄養スクリーニングであるが、リハ施設ではMNAのフルバージョンの代わりとして使用してよいかは不明確であるという結論です。

注目すべきはセッテイングごとの低栄養の割合の違いです。全体では低栄養14%、低栄養の恐れあり29.7%、栄養状態良好56.3%ですが、リハ施設では低栄養40.8%、低栄養の恐れあり45.9%で、栄養状態良好はわずか13.3%です。

昨年の施設別MNAのレビュー論文と大差ない結果ですが、やはりリハ施設の入院患者の大半は低栄養もしくは低栄養の恐れありです。今回の結果からも、リハ栄養管理の重要性が伺えます。また、リハ施設ではMNA-SFで万全とは言えませんが、MNAは使い勝手があまりよくないので、MNA-SFで栄養評価していくのが現実的かと思います。

Abstract
Objectives
To validate the modified Mini Nutritional Assessment (MNA) short-forms (MNA-SFs) with respect to agreement with full MNA classification in the target populations of the MNA.
Design
Prospective analysis.
Setting
Community, nursing home, rehabilitation.
Participants
Six hundred fifty-seven individuals aged 65 and older (75.3% female; mean age 82.3 ± 7.4). Measurements Classification agreement between full MNA score and MNA-SF scores.
Results
Agreement between the full MNA and classification using the MNA-SFs was 84.6% when the MNA-SF using body mass index (BMI) was applied and 81.4% when the MNA-SF using calf circumference (CC) was applied. The highest agreement of classification was found in the community setting (90.8% and 90.4%, respectively) and the lowest in the rehabilitation setting (72.4% and 71.4%, respectively). Both MNA-SFs tended to underestimate nutritional status, but that was significant only for the MNA-SF with CC.
Conclusion The modified MNA-SFs represent a valuable tool for rapid and reliable nutritional screening.

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