今日はNorine C. Foleyらの
Which Reported Estimate of the Prevalence of Malnutrition After Stroke Is Valid? Stroke. 2009;40:e66-e74.の論文を紹介します。
抄録意訳:脳卒中後の栄養障害の有病割合を報告している論文を系統的レビューで検索したところ、18本の論文が該当した。有病割合の報告は6.1%から62%と大きな違いがあった。
4つの研究のみが妥当性を検証済みの栄養評価方法を用いていた。それらの研究では、Subjective Global Assessment(SGA), “an informal assessment,”Mini Nutritional Assessment(MNA)を用いていた。他の研究では妥当性検証済みの栄養評価方法を用いていなかった(例えば、BMI、体重、TSF、AMC、アルブミンやリンパ球数などの検査値)。
有病割合が研究間で大きく異なる理由の1つは、妥当性が検証されていない栄養評価方法を用いていることかもしれない。信頼性・妥当性のある栄養評価方法を用いた研究を行うことが望ましい。
私の解釈:臨床ではBMI、体重変化といった身体計測とアルブミンやリンパ球数など検査値で栄養評価をしているが、研究の世界ではこれでは不十分。むしろ臨床ではスクリーニングとして使用しているSGAやMNAのほうが、信頼性・妥当性のある栄養評価方法である。学会発表や論文執筆など臨床研究を行う際には、信頼性・妥当性のある測定方法を用いないとダメなので、SGAかMNAのShort formを全患者に行うことが必須である。
個人的には今まで身体計測と検査値だけで学会発表や論文執筆をしていましたが、今後はMNAのShort formで栄養評価したもの(と身体計測と検査値)を発表しようと考えています。MNAの詳細は下記のHPを参照してください。
http://www.mna-elderly.com/
抄録
Background and Purpose—The reported prevalence of malnutrition after stroke varies widely, whereas it remains unclear
which of the estimates is most accurate. The aim of this review was to explore possible sources of this heterogeneity
among studies and to evaluate whether the nutritional assessment techniques used were valid.
Methods—A literature search was conducted to identify all studies in which the nutritional state of patients was assessed
after inpatient admission for stroke. The percentages of patients identified as malnourished in each study and method
of nutritional assessment are reported. For the purposes of this study, an assessment technique was considered valid if
at least one form of validity had been demonstrated previously through psychometric evaluation.
Results—Eighteen studies meeting inclusion criteria were identified. The reported frequency of malnutrition ranged from
6.1% to 62%. Seventeen different methods of nutritional assessment were used. Four trials used previously validated
assessment methods: Subjective Global Assessment, “an informal assessment,” and Mini Nutritional Assessment. The
nutritional assessment methods used in the remaining studies used had not been validated previously.
Conclusions—The use of a wide assortment of nutritional assessment tools, many of which have not been validated, may have
contributed to the wide range of estimates of malnutrition. If so, this underscores the need for valid and reliable assessment
tools to further our understanding of the relationship between stroke and nutritional status.
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