今日は拒食症に対する強化栄養療法の論文を紹介します。
Whitelaw M, Gilbertson H, Lam PY, Sawyer SM. Does aggressive refeeding in hospitalized adolescents with anorexia nervosa result in increased hypophosphatemia? J Adolesc Health. 2010 Jun;46(6):577-82. Epub 2010 Jan 25.
拒食症、神経性食思不振症ではrefeeding症候群の予防のため比較的マイルドな栄養療法がおこなわれていますが、その代わり体重増加に時間を要するという欠点があります。この論文(症例集積)では入院当初から約9割の患者に1900~2200kcalの栄養療法を行い、refeeding症候群のリスクの高い4名は3名が補水療法、1名が1400kcalの栄養療法としています。
その結果、37%の患者で軽度の低リン血症を認めたものの、中等度から高度の低リン血症は認めなかったそうです。そのためより積極的なnutritional rehabilitation(リハ栄養というより栄養リハです)を行うべきという結論にしています。
ポイントはやはりrefeeding症候群のリスク患者をどう見分けるかだと思います。著しいるいそうでも最近は比較的経口摂取できていたのであれば最初から強化栄養療法でよいでしょう。一方、るいそうは著明でなくても最近ほとんど経口摂取できていなかったのであれば、refeeding症候群のリスクが高いので少量の栄養投与から初めてリンも予防的に投与して、徐々に栄養投与量を増やしていくべきでしょう。
リハ栄養的には一定の体重増加と著明なるいそう状態の離脱後に、さらに体重増加が見込まれる場合のみ、レジスタンストレーニングを行うというスタンスでよいと思います。維持的なリハやマイルドなADL訓練はそれ以前から行ってもよいですが、体重減少時と著明なるいそう時のレジスタンストレーニングは、拒食症に限らず禁忌です。
Abstract
PURPOSE: Concerns about refeeding syndrome have led to relatively conservative nutritional rehabilitation in malnourished inpatients with anorexia nervosa (AN), which delays weight gain. Compared to other programs, we aggressively refed hospitalized adolescents. We sought to determine the incidence of hypophosphatemia (HP) in 12-18-year-old inpatients in order to inform nutritional guidelines in this group.
METHODS: A 1-year retrospective chart review was undertaken of 46 admissions (29 adolescents) with AN admitted to the adolescent ward of a tertiary children's hospital. Data collected over the initial 2 weeks included number of past admissions, nutritional intake, weight, height, body mass index, and weight change at 2 weeks. Serum phosphorus levels and oral phosphate supplementation was recorded.
RESULTS: The mean (SD) age was 15.7 years (1.4). The mean (SD) ideal body weight was 72.9% (9.1). Sixty-one percent of admissions were commenced on 1,900 kcal (8,000 kJ), and 28% on 2,200 kcal (9,300 kJ). Four patients were deemed at high risk of refeeding syndrome; of these patients, three were commenced on rehydration therapy and one on 1,400 kcal (6,000 kJ). All patients were graded up to 2,700 kcal (11,400 kJ) with further increments of 300 kcal (1,260 kJ) as required. Thirty-seven percent developed mild HP; no patient developed moderate or severe HP. Percent ideal body weight at admission was significantly associated with the subsequent development of HP (p = .007).
CONCLUSIONS: These data support more aggressive approaches to nutritional rehabilitation for hospitalized adolescents with AN compared to current recommendations and practice.
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