2012年8月20日月曜日

術前化学・放射線療法を行った食道がんの予後と栄養

術前化学療法・放射線療法と手術を行った食道がん患者の予後に対する栄養の影響を調査した論文を紹介します。

Zemanova M, Novak F, Vitek P, Pazdro A, Smejkal M, Pazdrova G, Petruzelka L. Outcomes of patients with oesophageal cancer treated with preoperative chemoradiotherapy, followed by tumor resection: influence of nutritional factors. J BUON. 2012 Apr-Jun;17(2):310-6.

107人の食道がん患者を対象に、後ろ向きコホート研究を行っています。結果ですが、発症から治療までに平均9.7%、化学療法・放射線療法中に平均3%の体重減少を認めました。

単変量解析では、低いPS、重度嚥下障害、NGチューブ挿入が必要、治療前の平均以上の体重減少、化学療法・放射線療法中の5%以上の体重減少、血清アルブミン値3.5g/dl以下(治療前後とも)が生命予後と有意に関連していました。

経口栄養剤を使用していた群では食事指導のみだった群と比較して、化学療法・放射線療法を完遂できる可能性が高かったです。

多変量解析では、血清アルブミン値、NGチューブ挿入、治療前の体重減少が、独立した生存予後因子でした。一方、化学療法・放射線療法後の血清アルブミン値とNGチューブ挿入が、疾患進行の独立した予測因子でした。

以上より、血清アルブミン値は、術前化学療法・放射線療法と手術を行った食道がん患者の有用な予後予測因子という結論です。適切な栄養サポート(経口栄養剤を使用など)を行うことで、化学療法・放射線療法を完遂率を高くできる可能性があります。

血清アルブミン値は予後因子という考え方を支持する研究です。抄録しか読めていないので詳細不明ですが、がん悪液質によるCRP高値を反映している可能性があります。NGチューブ挿入も予後因子となっていますので、栄養管理だけでなく適切な嚥下リハも有用な可能性があります。

Abstract

PURPOSE:

To assess the impact of clinical and nutritional factors on overall survival (OS) and time to disease progression of oesophageal cancer patients treated with neoadjuvant chemoradiotherapy (CRT) and surgery.

METHODS:

We retrospectively studied and analysed several clinical and nutritional factors, such as performance status, weight changes before and during CRT, dysphagia, nutritional support, and serum albumin to see whether they exerted any impact on OS and time to disease progression.

RESULTS:

In 107 patients the average weight loss was 9.7% from the onset of signs of disease to the beginning of therapy and 3% during CRT. In univariate analysis, significant unfavorable impact on survival was proved for low performance status, severe dysphagia, need for nasogastric tube insertion, above-average weight loss before treatment, weight loss >5% during CRT, and serum albumin ≤ 35 g/l before or after CRT. Patients supported by oral nutritional supplements (ONS) had higher probability to attain full dosage of CRT and radical resection than did those obtaining dietary advice alone. In multivariate analysis, serum albumin level, nasogastric (NG) tube insertion and pretreatment body weight loss were independent prognostic factors for OS, while serum albumin level after CRT and NG tube insertion were prognosticators for time to progression.

CONCLUSION:

Serum albumin level can serve as a useful prognostic factor for the outcome of patients with oesophageal cancer treated with neoadjuvant CRT and surgery. Appropriate nutritional support of these patients increased the probability of attaining full dosage of CRT and radical disease resection.

0 件のコメント:

コメントを投稿